Nouzový stav na území ČR (aktualizace 14.3.2020)

Od 14 hodin dne 12. března 2020 na dobu 30 dnů vyhlásila Vláda ČR pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru NOUZOVÝ STAV.

Přehled aktuálních opatření Vlády ČR (aktualizováno ke dni 14.3.2020)

  • ZÁKAZ PROVOZU RESTAURACÍ A NĚKTERÝCH OBCHODŮ

Od sobotní 6 hodiny ranní platí zákaz provozu restaurací a obchodů s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a dalších prodejen zboží denní potřeby. Opatření potrvá deset dní. U stravovacích zařízení mají výjimku provozovny zajišťující například jídlo pro zaměstnance.

  • ZÁKAZ AKCÍ NAD 30 ÚČASTNÍKŮ

Od páteční šesté hodiny ranní se zakazují všechny veřejné i soukromé akce s účastní přesahující 30 lidí. Opatření se týká kulturních, sportovních či náboženských akcí, výstav i například veletrhů. Zákaz se nevztahuje na zasedání či schůze ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a pohřby.

  • ZÁKAZ VSTUPU CIZINCŮ NA ÚZEMÍ ČR

O půlnoci z neděle na pondělí začne platit zákaz vstupu všem cizincům na území České republiky, kromě výjimek – tedy cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Vláda už v minulosti zastavila vydávání víz i povolení k pobytu. 

  • ZÁKAZ CESTOVÁNÍ ČESKÝCH OBČANŮ DO ZAHRANIČÍ

Vláda zakázala vycestovat z Česka do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne rovněž platit v noci z neděle na pondělí. Vláda určila pásmo 100 kilometrů od hranic pro Čechy, kteří pracují v Rakousku nebo Německu. České zájezdové autobusy v zahraničí se mohou vrátit do Česka.

  • ZÁKAZ PŘESHRANIČNÍ DOPRAVY

Vláda zakázala všem dopravcům mezinárodní přeshraniční osobní dopravy od páteční půlnoci zajišťovat vozidly s kapacitou nad devět osob dopravu cestujících přes české hranice.

  • UZAVŘENÍ POSILOVEN, BAZÉNŮ A SPORTOVIŠŤ

Od pátečních 6 hodin musí být pro veřejnost zavřené některé služby, jako jsou posilovny, wellness služby, solária či zábavní zařízení. Od sobotní 6. hodiny bude pro veřejnost platit také zákaz chození do bazénů a turistických informačních center, stejně tak bude zakázána přítomnost na venkovních i vnitřních sportovištích s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí.

  • KONTROLA NA HRANICÍCH

Od páteční půlnoci budou na hranicích s Německem a Rakouskem metodické hraniční kontroly. Přechod přes hranice bude možný jen na 11 stanovených místech: S Německem zůstanou otevřené přechody Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Krásný Les, Hora Sv. Šebestiána. V případě Rakouska jde o přechody Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě a Mikulov.

  • ODLOŽENÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ A SPLÁTEK ÚVĚRŮ

Povinnost podat daňové přiznání se pro fyzické osoby posune o tři měsíce, a to bez nutnosti prokázat důvody související s koronavirem. Nově tedy platí termín 1. červenec, namísto původního konce března. Banky poskytnou občanům a drobným podnikatelům dotčeným koronavirem možnost tříměsíčního odkladu splátek úvěrů.

  • ZAVŘENÉ ŠKOLY VČETNĚ ZUŠ

I nadále platí úterní rozhodnutí vlády o povinném uzavření všech základních a středních škol. Prezenční výuku musely přerušit také vysoké školy. Nově platí zákaz i pro ZUŠ. Posiluje se podle možností výuka elektronickou formou. Opatření platí do odvolání.

  • ŠÍŘENÍ KORONAVIRU BUDE TRESTNÝ ČIN

Šíření koronaviru může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, její šíření může být hodnoceno jako překročení zákona.

  • OCHRANNÉ PROSTŘEDKY

Vláda uvolnila z rezervy půl miliardy korun na nákup ochranných prostředků. Zavedena bude krizová distribuce, první jsou nemocnice a záchranky.

  • ZÁSOBOVÁNÍ

Vláda kvůli koronaviru dočasně zrušila nedělní zákaz jízdy kamionů. Opatření by mělo přispět k lepší plynulosti zásobování obchodů.